Gå till huvudinnehållet

Upphandla entreprenad åt bostadsrättsföreningar

Dags att upphandla en entreprenör inför ett större byggprojekt eller renovering i bostadsrättsföreningen? Se till att det blir rätt från början – ta hjälp av en erfaren projektledare.

Det lönar sig att ta hjälp vid upphandling

Att upphandla en entreprenör för bostadsrättsföreningens räkning ställer många gånger höga krav på er i styrelsen. Dels gällande kunskap kring avtalsrätt och andra lagliga aspekter, dels kring det tekniska innehåll som efterfrågas. Det lönar sig därför att anlita en erfaren projektledare från SBC, som står oberoende av entreprenörer och leverantörer. Våra projektledare har vana att specificera, upphandla och driva entreprenader för bostadsrättsföreningar, vilket gör att ni i styrelsen kan vara säkra på att det blir rätt från början.

Vi hjälpte en av våra föreningar att spara 8 miljonerkontakta oss så berättar vi mer!

Underlag inför upphandling av entreprenad

När en upphandling ska göras behöver din förening ta fram ett genomarbetat förfrågningsunderlag som ger tillfrågade entreprenörer samma bas att räkna på. Det är viktigt för att kunna jämföra inkomna anbud.

Förfrågningsunderlaget för upphandling av entreprenad ska innehålla

  • Tekniska beskrivningar av det som ska göras
  • Specifikation av entreprenadform (totalentreprenad eller utförandeentreprenad)
  • Administrativa föreskrifter som beskriver hur entreprenaden ska skötas, inklusive arbetsmiljöansvar (BAS-U och BAS-P) och Skatteverkets krav på elektronisk personalliggare, vilka är beställarens ansvar. Föreskrifterna omfattar även garantier, viten och försäkringar.

Det är viktigt att veta att arbetsmiljöansvar och personalliggare är ditt ansvar som beställare. När din förening anlitar oss ser vi till att dessa krav regleras.

Kontrakt mellan bostadsrättsförening och entreprenör

När ni i styrelsen valt vilket anbud ni vill gå vidare med, ska ett upphandlingsmöte hållas med entreprenören. Mötet ska dokumenteras noga och resultera i ett entreprenadkontrakt.

Kontraktet ska innehålla information om funktionskrav, priser, tidsplan och övriga frågor som är relevanta för entreprenaden. Våra projektledare har vana av att författa entreprenadkontrakt och ser till att det blir korrekt gjort.

Upphandlingsform för kontraktet

Upphandlingsform är det sätt ni väljer att skriva kontrakt på och reglerar vilket ansvar entreprenören har mot er som beställare. Det finns två grundläggande upphandlingsformer, delad entreprenad, när ni som beställare har avtal med flera entreprenörer och generalentreprenad, då gäller upphandlingen endast en entreprenör som i sin tur knyter underentreprenörer till sig.

Tips för en lyckad upphandling

  • Starta planeringen i god tid.
  • Se till att alla krav och förväntningar är tydligt dokumenterade.
  • Jämför alltid flera anbud för att säkerställa bästa möjliga avtal.
  • Ha en tydlig kommunikation och regelbundna uppföljningsmöten med entreprenören.
  • Ta hjälp av en professionell byggprojektledare från SBC för att säkerställa att allt går rätt till.

Ta hjälp av en projektledare vid upphandlingen

Det lönar sig att anlita en erfaren projektledare från SBC som ser till att det blir rätt från början. Kontakta oss så hjälper vi dig att lyckas med upphandlingen!

Vad behöver du hjälp med?

Två typer av entreprenadformer

I Sverige finns två huvudtyper av entreprenadformer: totalentreprenad och utförandeentreprenad. För bostadsrättsföreningar är det i allmänhet totalentreprenad enligt ABT06 som används.

Totalentreprenad

Vid totalentreprenad ansvarar entreprenören både för projekteringen och själva utförandet. Ni som beställare specificerar och kravställer hur ni vill att slutprodukten ska fungera, och entreprenören ser till att era krav uppfylls. Entreprenören har i en totalentreprenad hela ansvaret – både för de krav på funktion som avtalats och för eventuella fel som uppkommer under arbetets gång. Som beställare är det därför viktigt att i avtalet noga specificerar de funktionskrav som ställs på entreprenaden. För brf:er är totalentreprenad den vanligaste entreprenadformen och i regel används då ABT06. Fördelarna med totalentreprenad är att ni i styrelsen får en tydlig ansvarsbild och färre samordningsproblem, medan nackdelarna kan vara högre kostnader om funktionskraven inte är tillräckligt specificerade.

Utförandeentreprenad

Vid utförandeentreprenad (AB04) är det i stället ni som beställare som ansvarar för projekteringen medan entreprenören ansvarar för utförandet. Det innebär att entreprenören har ansvar att arbetet utförs fackmässigt, men entreprenören har inget ansvar för funktionskraven. Utförandeentreprenad används oftare vid mindre komplexa byggprojekt. Denna entreprenadform kan vara kostnadseffektivt, men kräver att beställaren har god teknisk kompetens och kontroll över projekteringen.