Gå till huvudinnehållet

Spara tid och pengar med SBC Räntebevakning

Vill du ta reda på om du har det bästa låneavtalet för din förening? På dagens osäkra lånemarknad kan räntesatsen på ert lån innebära stora skillnader i kostnad.

Med SBC Räntebevakning får du snabbt koll på ränteläget på lånemarknaden för bostadsrättsföreningar. Få en samlad bild av olika bankers räntesatser, jämför erbjudanden med olika bindningstid och se hur mycket din förening kan spara.

SBC Räntebevakning är öppen för dig som har ekonomisk förvaltning med SBC och aktiverat Låneupphandling Bas. Logga in i portalen SBC Hemma för att aktivera Låneupphandling Bas och ta del av översikten!

Ta välgrundade beslut med SBC Räntebevakning

Tydlig översikt av aktuellt ränteläge

SBC Räntebevakning är ett värdefullt verktyg för dig som vill få koll på brf-lånemarknaden för din förening och optimera räntan. Vi samlar löpande in information om räntesatserna från Sveriges ledande banker. Med SBC Räntebevakning kan du:

  • Se ränteutvecklingen över tid
  • Jämföra och utvärdera olika ränteerbjudanden
  • Få en överblick av hur räntan och era kostnader förändras med olika bindningstider

Tjänsten uppdateras varje kvartal och gör det enkelt för dig att ta välgrundade beslut om föreningens lån. Aktivera Låneupphandling Bas och få tillgång till SBC Räntevakning kostnadsfritt – tillsammans skapar vi de bästa förutsättningarna för en välplanerad och trygg ekonomi för din förening.

Tillsammans konkurrensutsätter vi lånemarknaden

När du tar hjälp av oss för din låneupphandling är du med och skapar värdefull konkurrenskraft tillsammans med vår stora kundbas. Eftersom vi årligen upphandlar en stor volym av lån, har vi ett mycket gott förhandlingsläge gentemot bankerna.

Vi ser till att du får den bästa räntan och förmånliga villkor på dina lån, och  ju fler vi är desto vassare förmåner och förmånliga avtal kan vi erbjuda. Häng med på Låneupphandling med SBC!

Frågor och svar om räntor och lån för föreningar

En ränta är i enkla termer kostnaden för att låna pengar. Den som lånar ut pengar (ofta en bank) tar betalt av den som lånar genom att lägga till en procentandel på lånebeloppet. Räntan kan vara rörlig, eller fast.

Fast ränta är en ränta som inte ändras under en bestämd period. Det gör att du kan förutsäga kommande betalningar. Rörlig ränta kan ändras över tid beroende på marknadsläget eller bankens egna beslut, vilket betyder att dina kostnader kan variera. 

Riksbankens styrränta är den ränta som banker får när de lånar pengar av Riksbanken. När Riksbanken ändrar denna ränta påverkar det vad bankerna tar ut i ränta gentemot sina kunder. På så sätt påverkas alltså till exempel bolån och brf-lån av styrräntan. Riksbankens styrränta kallas även reporänta.

Det finns flera saker som styrelser kan göra för att hantera ränteökningar. Exempelvis kan man omförhandla föreningens lån till ett med bättre villkor, binda räntan för att undvika framtida ökningar eller justera månadsavgifterna i föreningen för att täcka upp för de högre räntekostnaderna.

Flera faktorer påverkar vilken ränta bostadsrättsföreningar får på sina lån. Några viktiga sådana är exempelvis lånebelopp, föreningens ekonomiska hälsa, hur mycket föreningen lånat i relation till fastighetens värde (belåningsgrad) och det allmänna ränteläget. Även bankens egna kostnader och påslag spelar in i räntenivån.

Bindningstid är den period som du har bundit din ränta till. Under denna period kan räntan inte ändras oavsett hur marknaden förändras. Efter bindningstiden kan räntan antingen bindas igen eller övergå till att vara rörlig. Vanliga bindningstider är 1, 3, 5 eller 10 år.

Jämför räntor, avgifter och villkor från flera banker och med olika bindningstid. Tänk på långsiktig stabilitet och möjligheten att omförhandla villkoren, och fundera även på faktorer såsom service och rådgivning. Med SBC Räntebevakning kan du jämföra räntor och bindningstider från olika banker. Du kan också upphandla nya lån, med eller utan vår hjälp, med vår tjänst SBC Låneupphandling.

En rörlig ränta justeras oftast var tredje månad. Justeringen beror på marknadsläget och Riksbankens styrränta.

 

Ränteskillnadsersättning är en kostnad som du kan behöva betala om du vill lösa ett lån med fast ränta innan bindningstiden gått ut. Kostnaden kompenserar banken för den ränteförlust de gör om ränteläget har sjunkit sedan lånet tecknades och de inte längre kan låna ut pengarna till samma höga ränta.

För att få bästa möjliga ränta bör ni se till att föreningens ekonomi är stark. Det är också klokt att jämföra olika bankers erbjudanden och våga förhandla med banken om era villkor. Att binda räntan under rätt marknadsförhållanden kan också vara fördelaktigt.

Det är bra att se över era lån med jämna mellanrum och säkerställa att ni har det bästa avtalet för er förening. När det sker större förändringar i ränteläget eller i föreningens ekonomiska förhållanden kan en omförhandling också vara en god idé för att säkerställa att ni har de mest fördelaktiga och aktuella lånevillkoren.

Du kanske också är intresserad av