Kundforum – Fråga oss!

Pressmeddelanden


SBC tipsar om att ljussätta hösten: ”Belysningsåtgärder skapar en större känsla av trygghet för de boende”

2020-11-10 08:03:00
I takt med att temperaturen faller blir även ljustimmarna färre. En anledning för landets bostadsrättsföreningar att se över den egna fastighetens belysning. I SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB:s rapport framkommer det att var fjärde bostadsrättsägare anser att dålig belysning skapar otrygghet i bostaden. Lika många önskar sig belysning med sensorer som en säkerhetsåtgärd i anslutning till det egna boendet.

Tomträttens baksida: Så undviker föreningen att drabbas av chockhöjda hyror

2020-11-04 08:03:00
Merkostnad för föreningen och kraftigt höjda boendekostnader för de boende. Det kan bli konsekvensen när markhyran till kommunen riskerar att chockhöjas. Lagen om tomträtt som tillåter bostadsrättsföreningar att hyra marken fastigheten står på av kommunen skapar nu oro hos föreningar. SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB tipsar därför om hur föreningar som inte äger sin mark kan gå tillväga för att undvika förhöjda avgifter och köpa sig fria.

SBC:s jurist reder ut: Det här gäller vid andrahandsuthyrning av bostadsrätt

2020-10-29 08:03:00
Annonser med orimliga krav på de inneboende eller andrahandsuthyrning med ockerhyra syns titt som tätt på olika sajter. Hur ser egentligen regleringen ut för andrahandsuthyrning av bostadsrätter ut? SBC Sveriges BostadsrättsCentrums AB:s bolagsjurist Stefan Lindgren reder ut en snårig lag och tipsar om vad både bostadsrättsägare och bostadsrättsföreningarna bör ha koll på. 

Ny rapport från SBC visar: Svenskarna har dålig koll på bostadsrättsföreningens ekonomi

2020-10-01 08:03:00
Att köpa bostad är en stor affär, men trots detta så är det få bostadsrättsägare som har ordentlig koll på sin förenings ekonomi. I Sveriges Bostadsrättsrapport 2020 från SBC framgår det nämligen att majoriteten av landets bostadsrättsägare har låg kännedom om föreningens pengar. Samtidigt visar en nyligen genomförd enkätundersökning att engagemanget för styrelsearbetet inte höjts under pandemin, trots att vi tillbringar allt mer tid i och runt bostaden. 

Enligt en ny undersökning från SBC: Få bostadsrättsföreningar utnyttjar det statliga hyresstödet

2020-09-21 08:03:00
Tusentals hyresvärdar har ansökt om det hyresstöd som regeringen erbjuder till följd av Coronapandemin. Men hur ser det egentligen ut bland bostadsrättsföreningarna? I en ny enkätundersökning från SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB framkommer det att 80 procent av de tillfrågade föreningarna inte gjort några hyresreduceringar för sina lokalhyresgäster, vilket är ett krav för att ta del av det statliga stödet. 

Bland automatiska soprum och smarta lås: Så ser framtidens bostadsrättsförening ut

2020-08-31 08:03:00
Digitala lösningar hör samtiden till. Smarta och uppkopplade produkter blir en allt större del av våra liv och även en självklar del av framtiden. Men hur arbetar bostadsrättsföreningar med den digitala utvecklingen och vilka digitala lösningar önskar de boende investera i framöver? SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB har undersökt hur föreningar runt om i landet kan se ut de kommande åren. 

Kameraövervakning, inkassokrav och andrahandsuthyrning: Här är bostadsrättsägarnas vanligaste frågor

2020-08-24 08:03:00
Får jag bygga balkong, hyra ut min bostad och varför är min avgift så hög? Vilka är egentligen de vanligaste funderingarna bland svenska bostadsrättsägare? SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB får dagligen hundratals frågor från sina medlemmar. Nu har de sammanställt de mest frekventa frågeställningarna. 

Miljöinvesteringar toppar bostadsrättsägares vilja att betala en högre avgift

2020-08-05 08:03:00
Sveriges Bostadsrättsrapport 2020 avslöjar att landets bostadsrättsägare är villiga att betala en högre månadsavgift av flera orsaker. Miljöinvesteringar och gemensamma utrymmen som pool, gym eller bastu motiverar flest att betala mer. Även att betala för oförutsedda utgifter hamnar högt på listan trots att majoriteten är trygga med föreningens ekonomi. 

I coronakrisens spår: Var tredje bostadsrättsförening planerar att höja sina avgifter

2020-07-27 09:07:43
Coronakrisen har förändrat mycket på den ekonomiska spelplanen i Sverige. Så även för många av landets bostadsrättsföreningar. Något som kräver åtgärder. En färsk undersökning som SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB låtit genomföra, visar nämligen att närmare var tredje förening har eller planerar att höja sina avgifter inom en snar framtid.  

SBC listar: Störningsmoment som kan uppstå i samband med ”hemester”

2020-07-21 08:03:00
Semestertider innebär ofta sol och glädje. Men det kan också innebära skrikande sommarlovslediga barn på innegården, högljudda gårdsfester och extra spring i trapphuset. I en ny undersökning från SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB avslöjas de vanligaste problemen till följd av brutna ordningsregler. Något som kan bli allt mer påtagligt när fler svenskar planerar att spendera semestern hemma. Nu tipsar SBC om hur bostadsrättsföreningar håller grannsämjan i schack under sommaren. 

Sveriges bästa årsredovisning 2020: BRF Fikonträdet 22 tar hem segern

2020-07-14 08:03:00
För att öka intresset för bostadsrättsföreningars årsredovisning har SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB initierat tävlingen ”Sveriges bästa årsredovisning”. Tävlingen arrangeras för andra året i rad för lyfta de bostadsrättsföreningar som lyckas med konststycket att göra årsredovisningen intressant. I år är vinnaren Fikonträdet 22 i Stockholm.  

Bananrepubliken, Myrsloken och Kakburken: Sveriges märkligaste bostadsrättsföreningsnamn

2020-07-09 08:03:00
Att enas om bostadsrättsföreningens namn är det första en ny förening behöver göra. Vad namnvalet sedan resulterar i skiftar. Många namn för tankarna till naturen, bostadens historik eller området som fastigheten ligger i. Men även mer ovanliga och minst sagt speciella namn återfinns när SCB Sveriges BostadsrättsCentrum AB kartlägger svenska bostadsrättsföreningars beteckningar. 

SBC tipsar: Så klarar du av värmeböljan i lägenheten

2020-06-25 08:03:00
Vi minns alla sommaren 2018. Det var värmerekord och fläktarna sålde slut. Nu varnar myndigheterna för en ny värmebölja. Temperaturer över 30 grader väntas veckan ut i stora delar av landet. SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB tipsar därför om hur bostadsrättsföreningar bäst kan förbereda sig inför sommarhettan samt vad du som boende i lägenhet bör tänka på.

Ny kartläggning från SBC visar: Då känner sig svenskarna otrygga i sin bostad

2020-06-22 08:03:00
Hemmets trygga vrå är för de allra flesta en plats för lugn och avkoppling. Men vad skapar egentligen otrygghet i bostaden? SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB:s nya rapport undersöker vilka faktorer som kan bidra till en känsla av otrygghet. SBC har även tagit tempen på hur föreningar runt om i landet jobbar med trygghetsfrågor och vilka säkerhetsåtgärder som toppar bostadsrättsägares önskelista. 

Sveriges Bostadsrättsrapport 2020 visar: Så många litar inte på bostadsrättsföreningens styrelse

2020-06-16 08:03:00
Att sitta i sin bostadsrättsförenings styrelse är ett stort ansvar och styrelsen ska företräda medlemmarnas frågor. Men hur stor är egentligen tilliten för styrelsen? Och vilka krav anser svenskarna att styrelsemedlemmar bör ha? Sveriges BostadsrättsCentrum SBC:s nya rapport visar att tilliten är låg och att det främsta kravet på styrelsens medlemmar är att de är permanent boende i huset.

SBC väljer Percap som digitalt voteringssystem

2020-06-05 14:45:00
Coronapandemin har drastiskt ändrat förutsättningarna för en bostadsrättsförenings viktigaste sammankomst, årsstämman. Ett möte där alla medlemmar i föreningen har möjlighet att få insyn och förståelse för styrelsens arbete under det gångna året. Men årets stämma har blivit annorlunda för många bostadsrättsföreningar och fler efterfrågar digitala lösningar. Sveriges BostadsrättsCentrum AB har nu valt Percap som leverantör av voteringssystem för att möta den nya efterfrågan.

SBC tipsar: Få bättre ränta på bolånet med hjälp av din bostadsrättsförenings energideklaration

2020-06-01 08:03:00
Bostadsrättsföreningen gör klimatet en tjänst genom att uppdatera energideklarationen. Men även sina medlemmars plånböcker. Flera banker erbjuder nämligen gröna bolån med ränterabatt till energisnåla fastigheter. SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB tipsar om hur föreningen bör hantera energideklarationen för att medlemmarna ska kunna spara pengar på sina bolån.

Sveriges Bostadsrättsrapport 2020 visar: Grannarna vi vill förbjuda i bostadsrättsföreningen

2020-05-25 08:03:00
Har du tänkt köpa en bostad i syfte att hyra ut i andra hand? Oroar du dig för dåliga referenser från tidigare boenden eller har du betalningsanmärkningar? I Sveriges Bostadsrättsrapport 2020 framtagen av SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB visar det sig att det finns många tillfällen då svenskarna anser det vara okej att neka en köpare medlemskap i bostadsrättsföreningen.

Karantäntider lockar till balkonghäng

2020-05-05 08:03:00
Balkongsäsongen står för dörren och det börjar bli dags att damma av utemöblerna. I coronatider är det dessutom allt fler som håller sig till hemmets uterum. Men ökad aktivitet på balkongen kan även medföra diverse störningsmoment. SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB reder därför ut vad som är tillåtet på balkongen och hur du undviker klagomål från grannarna. 

SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB tipsar: ”Ta kontakt med bostadsrättsföreningen om din inkomst förändras”

2020-04-30 08:03:00
Mindre inkomster men samma utgifter? I en ekonomiskt orolig tid är det fler som får problem att betala hyran och antalet inkassokrav ökar lavinartat. Men hur löser man situationen på bästa sätt? SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB förklarar hur försenade inbetalningar kan resultera i besvärliga konsekvenser för hela bostadsrättsföreningen och tipsar om hur du kan gå tillväga för att få uppskov på avgiften.

Regeringen tillämpar ny lag: Digitala årsstämmor i coronatider

2020-04-14 08:03:00
Nu vidtas åtgärder som ska underlätta bostadsrättsföreningarnas årsstämmor. Den 15 april införs en tillfällig lag som utökar möjligheterna att delta på årsstämman genom ombud eller via poströstning. SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB välkomnar åtgärden och rekommenderar landets bostadsrättsföreningar att utnyttja den tillfälliga lagen och att genomföra årsstämman digitalt. 

SBCs expert förklarar: Så håller du koll på föreningens årsredovisning

2020-04-03 08:03:00
Snart börjar det bli dags för många av landets bostadsrättsföreningar att hålla sina årliga stämmor. Årsredovisningar ska produceras och resultat redovisas för. Oavsett om du är på jakt efter en bostadsrätt eller redan medlem är det bra att hålla koll på föreningens ekonomi. SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB redogör för årsredovisningens viktigaste delar och hur du tolkar dessa.  

Så påverkas landets bostadsrättsföreningar av Corona

2020-03-31 08:03:00
Coronaviruset skapar oro och ställer nya krav på samhället och människor. Det gäller även bostadsrättsföreningarnas verksamhet. SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB informerar därför om hur bostadsrättsföreningar kan hantera kommande årsstämma och vad som gäller när lokalhyresgäster inte kan betala hyran till följd av minskade intäkter.

Sveriges Bostadsrättsrapport 2020 visar: Bristande kommunikation i bostadsrättsföreningar

2020-03-19 10:36:10
För tredje året i rad släpper SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB nu Sveriges Bostadsrättsrapport 2020. Rapporten berör ämnen som ekonomi, juridik, säkerhet & trygghet samt digitalisering ur bostadsrättsägares syn. Sveriges Bostadsrättsrapport tar även tempen på vad som fungerar bra och mindre bra i bostadsrättsföreningen.

Bostadsrättsföreningar slösar miljontals kronor varje dag

2020-03-16 08:03:00
Dålig planering och bristande underhåll av fastigheten kostar Sveriges bostadsrättsföreningar miljontals kronor om året. Under 2019 hade de ca 4 000 föreningar som SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB förvaltar lagt ned mer än 490 miljoner kronor på oförutsedda reparationskostnader. Kostnader som med rätt planering och löpande underhåll hade kunnat undvikas. 

Nu börjar jakten på Sveriges bästa årsredovisning för bostadsrättsföreningar

2020-03-12 08:03:00
För andra året i rad kommer SBC Sveriges BostadsrättsCentrum att utse Sveriges bästa årsredovisning. Tävlingen där landets mest informativa och pedagogiska årsredovisning framtagen av en bostadsrättsförening eftersöks. Och behovet av lättförståeliga årsredovisningar är stort. Sveriges Bostadsrättsrapport 2020 visar nämligen att varannan svensk har dålig koll på sin bostadsrättsförenings ekonomi. 

Lagen om barnkonvention, uthyrning och digitaliserade förhandlingar: Så påverkar nya lagar bostadsrättsföreningen

2020-02-24 08:03:00
Förändringar av en mängd olika lagar ställer höga krav på styrelserna i landets bostadsrättsföreningar. SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB redogör för nya lagar och uppdateringar som är viktiga att hålla koll på. Men hur påverkar dessa lagändringar bostadsrättsföreningen?

Kurt Knudsen är Årets Fastighetsförvaltare 2020

2020-02-07 15:30:00
Det står nu klart att Kurt Knudsen från SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB står som vinnare i AFF och Förvaltarforums utmärkelse Årets Fastighetsförvaltare i kategorin Bostad. Knudsen har arbetat på SBCs kontor i Göteborg sedan 2007 och har 30 års erfarenhet från fastighetsförvaltning.

Årets bästa spartips för bostadsrättsföreningar

2020-02-05 10:00:00
Början på det nya året är för många synonymt med en begränsad ekonomi. När det kommer till bostadsrättsföreningar kan perioden vara ett utmärkt tillfälle att se över utgifter och sparande. SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB tipsar om hur bostadsrättsföreningar effektivast bör jobba för att stärka ekonomin i föreningen.

Emil Lundström utsedd till VD och koncernchef i SBC

2020-01-30 16:30:00

SBC erbjuder förstudier av solceller och laddstolpar

2020-01-27 10:00:00
SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB har sedan 2017 ett rikstäckande samarbete med Aktea kring energideklarationer för bostadsrättsföreningar. Nu utökar SBC samarbetet så att det även inkluderar förstudier av solceller och elbilsladdning.

Finalister från SBC i Årets Fastighetsförvaltare

2020-01-22 15:30:00
För femte året i rad utser branschföreningen AFF i samarbete med Förvaltarforum utmärkelsen Årets Fastighetsförvaltare. Nu har finalisterna presenterats och i bostadskategorin finns två medarbetare från SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB; Kurt Knudsen och Robert Säfström.

Så påverkar e-handeln bostadsrättsföreningar

2020-01-21 17:00:00
Butiksdöden och en blomstrande e-handel är uttryck som blivit allt vanligare. Men hur påverkar det egentligen boende i en bostadsrättsförening när allt fler får tillgång till fastighetens portkod? SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB redogör för hur e-handelns framfart kan komma att påverka bostadsrättsägares framtid.